Tuesday, 18 Jun 2024

Innovator Q-stafet: Hvad betyder diversitet med Janne Villadsen fra Heartland

37-årige Janne Villadsen er program- og udviklingsdirektør for Heartland festival. Foto: Ida Hermansen
37-årige Janne Villadsen er program- og udviklingsdirektør for Heartland festival. Foto: Ida Hermansen

Innovator Q-stafetten er nået frem til Janne Villadsen, program og udviklingsdirektør for Heartland, og hun skal svare på følgende spørgsmål, som kommer fra direktør for kunstmessen CHART, Nanna Hjortenberg: 

Hvordan kan festivalbranchen særligt bidrage til at fremme diversitet, inklusion og ligestilling i bred forstand?

“Vi skal i højere grad vise vejen fremfor blot at tale om den. Festivalbranchen største styrke er, at vi kan samle mennesker omkring kultur – og derved kan vi nedbryde forskelligheder, som til dagligt kan skabe skel. Kulturen kan bruges til at samle mennesker om en fælles passion for f.eks. musik. Køn, demografiske eller etniske baggrund betyder pludselig mindre, når man er fælles om en passion. Med den mulighed følger også et stort ansvar for at vise og repræsentere mangfoldighed igennem de kulturelle rollemodeller, som festivalerne giver scene og talerum til.

Men på det punkt er vi endnu ikke dygtige nok som branche, og på ligestillingsområdet halter vi bagud. I flere år er der blevet arbejdet aktivt med at fremme ligestillingen, men der er et stykke vej til endnu. Vi skal udvide vores syn og være bedre til at anerkende, at vi ikke ser hele billedet. Først når vi gør det, kan vi blive rigtig gode til at skabe forandring.”

Den største udfordring i forhold til diversitet i erhvervslivet lige nu er…

“At virksomheder endnu ikke har forstået, at diversitet faktisk gør noget godt for dem – også på bundlinjen. Der forsat er mange, der lever med skyklapper på, selvom der også er virksomheder, der forstår, at det er på tide at fremme diversitet, inklusion og ligestilling. Men selv af dem, er der stadig nogle der ikke forstår, at det faktisk er godt for resultatet, medarbejdertilfredsheden og effektiviteten. I mine øjne er arbejdet med diversitet en nødvendighed i den moderne og globaliserede verden vi lever i.”

Og det undrer mig når…

“Når folk siger, at der er ligestilling i Danmark – og ingen racisme.”

Løsningerne kunne være at…

“Vi blev bedre til at skabe fælles forståelse for, hvad ligestilling og racisme betyder – så vi har en fælles forståelse og et fælles mål.

Her kunne politiske vejledninger være et muligt redskab, så der skabes et udgangspunkt  virksomhederne kan gribe fat i.”

Hvis vi vil have ligestilling, så handler det ikke bare om, at vi skal have 50/50 mænd/kvinder på arbejdspladsen. De skal også have 50/50 ansvar og muligheder. Og at når man laver jokes om hudfarve, så er det altså racistisk uanset om det er ment sådan eller ej.

Hvordan arbejder I i din virksomhed med diversitet?

“Hos os på Heartland har vi det først taget en aktiv beslutning om, at vi vil arbejde med diversitet! På Heartland Festival repræsenterer vi et program, der består af musik, talks, mad og kunst. Vores vision for festivalen er at give perspektiv og engagere vores gæster i den verden, vi lever i. Derfor er diversitet og mangfoldighed afgørende. Dermed ikke sagt at vi er gode nok – vi kan blive meget bedre!

Vi har et mål om i det samlede program at have 50/50 mænd og kvinder, hvilket vi har nået de sidste par år. Men vi arbejder hele tiden på at blive bedre til at være inkluderende for alle – både i vores organisation og i vores program.

Det gør vi dels i samarbejde med andre dele af branchen, hvor der er skabt en række initiativer for fremme diversiteten, og dels har vi på Heartland en målsætning om at arbejde på at lære af vores fejl. Det betyder, at det er en fast det af vores udviklingsindsats at arbejde på, at vi bliver klogere, ser vores egne blinde vinkler og nedbryder institutionaliseret strukturer igennem uddannelse, kurser og samtaler i og udenfor organisationen.”

Hvordan mener du, vi kan få mere dialog om emnet diversitet?

“Ved at flere store aktører – virksomheder og institutioner – italesætter emnet og kommer med konkrete eksempler.”

Jeg blev rigtig glad, da jeg i denne uge fandt ud af, at…

“Hvor mange der har tilmeldt sig et undervisningsforløb omkring øget diversitet i live kulturbranchen – så mange at vi nær ikke havde fået en plads.”

I denne uge har jeg oplevet en optur over,

“At det pludselige er lyst om morgenen før kl. 7.”

Og jeg fik en nedtur over,

“At en god ven (endnu engang) oplevede racistiske tilråb på gaden.”

Når Coronanedlukningen er overstået er det første jeg gør, at….

“… se frem til næste gang vi kan afholde Heartland Festival. Det har været en hård tid for live branchen og jeg kan næsten ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig til, at vi igen kan samles omkring kulturen.”

Jeg sender IQ-stafetten videre til..

“Jeg vil gerne sende IQ-stafetten videre til Trine Andersen, grundlægger og kreativ direktør i ferm Living og høre, hvordan de arbejder med diversitet i designbranchen?”

Læs med i næste uge, når vi bringer den næste stafet. Hvis du ikke fik læst sidste uges stafet, så se med HER

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.