Tuesday, 18 Jun 2024
_money_sharon-mccutcheon-8lnbXtxFGZw-unsplash

af Helene Aagaard, co-founder af GoGetty

Min mor er gammel bankdame. Altid optaget af renten – både den lange og den korte, bidragssatser og afstemning af budgetkontoen. Hun er grunden til, at jeg allerede fra første lønseddel tilbage som 13-årig har haft en fysisk mappe med vigtige dokumenter (ja, jeg ved godt, man nu har opfundet e-boks), havde en budgetkonto som 19-årig og kan forhandle en kassekreditsrente, så den ikke river min økonomi midt over.

I takt med, at jeg over årerne har fået styr på min basisøkonomi, herunder indtægter, udgifter og (pensions)opsparing, begyndte jeg at se på, hvordan jeg bedst muligt kunne forrente mine penge. For faktum er jo, at sådan som økonomien har set ud siden finanskrisen, giver det ikke meget mening at have sine penge stående på en konto i banken. Det skal da kun være, fordi man synes, det er besværligt at have dem liggende under madrassen.

Penge i tasker er bedre en i madrassen

Men en hurtig rundspørge en lørdag aften over rødvin afslører hurtigt, at jeg er en af de få kvinder, der faktisk får mine penge til at arbejde for mig på en anden måde, uagtet at de rigtige tasker eller sko faktisk kan være ganske udmærkede investeringer. Investeringsrådgiverne skal da vide, at jeg har fået mine penge mange gange igen på ebay og DBA.

Lige siden jeg har haft en pensionsopsparing har jeg taget et aktivt valg om at geare den med høj risiko. Endvidere begyndte jeg for noget tid siden at smide penge efter aktier. Af den simple grund, at jeg gerne vil have noget ud af mine penge. Indtil videre kører jeg da også med et afkast på over 15%.

Invester penge i diversitet

Med undtagelsen af nogle få aktier i min portefølje, er de fleste udvalgt efter et kønsperspektiv. Jeg nægter ganske enkelt at investere i virksomheder, der ikke tager diversitet i topledelsen alvorligt og har en kritisk masse af kvinder repræsenteret i deres beslutningslag. Det ville også være mærkeligt andet, når jeg nu står som iværksætter indenfor diversitets-feltet. Men det handler om mere end det.

Jeg kan med mine penge tage et aktivt valg for at rykke på udfordringer i samfundet, herunder behovet for ligestilling, hvilket jeg bare lige må påpege, at vi ikke har endnu på trods af, at vi tit fortæller hinanden, at vi har ligestilling i Danmark. Dernæst er det som iværksætter endvidere smart at investere i aktier. Jeg har ikke som tidligere en dejlig og sikker løn, der bliver udbetalt hver måned, og aktierne giver derfor muligheden for at genere en indtægt, uden at jeg skal gøre særlig meget for det.

Der vil sikkert være investeringsrådgivere, der ville mene, at jeg skulle sprede mine penge på en anden måde, og ikke kun køre på kriteriet om kønsrepræsentation. Det ville sikkert også give et bedre afkast på den korte bane. Men aktieinvesteringer er ikke kun en mulig indtægt for undertegnede. Det er også en måde, hvorpå jeg kan sætte et aftryk på verden, ligesåvel som jeg køber økologisk og uden parabener.

Gender Lens

ETF’er med et “kønsobjektiv” – også kaldet “gender lens” vokser da også i størrelse og antal, drevet af kvinders stigende købekraft, investeringsbeslutninger og #MeToo. Aktiver investeret med gender lens er steget med 85 procent til USD 2,4 mia. i løbet af 12 måneder frem mod juni 2018, ifølge Veris Wealth Partners. Veris Wealth Partners forudsiger, at der vil være investeret for USD 20mia i 2023 i gender lens ETF’er.

Det er altså ikke småbeløb, vi taler om. Endvidere siger det sig selv, at hvis flere kvinder begynder at tage strategiske, aktive valg om hvordan de investerer deres penge, og i så fald i hvilke virksomheder, kan man rykke udfordringen med diversitet i bestyrelses- og direktionslokaler med væsentlig større kraft, og vi kan derfor begynde at tage en helt anden snak til Generalforsamlingerne. 

Tippet er hermed givet videre.

Om Helene Aagaard

Helene Aagaard er co-founder af GoGetty, en social employer branding platform, der har fokus på diversitet og inklusion. 

Før hun blev iværksætter, har hun brugt 10 år i det private erhvervsliv som presse- og kommunikationschef i hhv. Ørsted og A.P. Møller – Mærsk. 

Hun er desuden gift, mor, hundeejer og kæmpe fan Brunello og hindbærsnitter.

Helene Aagaard vil i den kommende tid indgå som fast del af vores klummeskribent team.

Klummeskribent og Co-founder af GoGetty, Helene Aagaard.
Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.