Thursday, 28 Mar 2024

H.C. Ørsted Forskerpris går til Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet

Anja C. Andersen er internationalt anerkendt for hendes forskning inden for astrofysik og er eminent til at formidle naturvidenskabelige emner i den brede offentlighed. Hendes utrættelige arbejde og indsats for at få flere, herunder flere kvinder, til at interessere sig for naturvidenskab, gør hende til en vigtig stemme i debatten og en yderst kvalificeret modtager af dette års H.C. Ørsted Forskerpris. Foto: Ola Joensen
Anja C. Andersen er internationalt anerkendt for hendes forskning inden for astrofysik og er eminent til at formidle naturvidenskabelige emner i den brede offentlighed. Hendes utrættelige arbejde og indsats for at få flere, herunder flere kvinder, til at interessere sig for naturvidenskab, gør hende til en vigtig stemme i debatten og en yderst kvalificeret modtager af dette års H.C. Ørsted Forskerpris. Foto: Ola Joensen

Årets H.C. Ørsted Forskerpris går til professor Anja C. Andersen for hendes internationalt anerkendte forskning inden for astrofysik og utrættelige arbejde med at udbrede kendskabet til naturvidenskaberne i den brede offentlighed. Det skriver Niels Bohr Institutet på deres hjemmeside. Samtidig modtager Morten W. Ryberg og Suzanne Z. Andersen H.C. Ørsted Forskertalentprisen for deres forskning inden for bæredygtighed og cirkulær økonomi.

Anja C. Andersen er professor i astronomi og astrofysik på Niels Bohr Institut. Hun forsker i stjernestøv, hvor hun arbejder med at kortlægge, hvordan støv dannes i Universet, og hvilken indflydelse det har for planetdannelse og stjerneudvikling.

Ved en prisoverrækkelsen i dag fredag den 13. august – dagen før H.C. Ørsteds fødselsdag – blev Anja C. Andersen udpeget så som dette års vinder af den prestigefyldte H.C. Ørsted Forskerpris.

Formand for priskomitéen, professor Jacob Østergaard, siger om årets modtager af hovedprisen:

”Anja C. Andersen er internationalt anerkendt for hendes forskning inden for astrofysik og er eminent til at formidle naturvidenskabelige emner i den brede offentlighed. Hendes utrættelige arbejde og indsats for at få flere, herunder flere kvinder, til at interessere sig for naturvidenskab, gør hende til en vigtig stemme i debatten og en yderst kvalificeret modtager af dette års H.C. Ørsted Forskerpris.”

Entuisiasme og formidabel formidling af raket videnskab

Det er langt fra første gang Anja C. Andersen er modtager af en pris. Af hendes cv fremgår ikke mindre end andre 16 priser.

I 2016 udgav Anja C. Andersen “En lille bog om Universet” og i 2019 “En lille bog om Månen”. Hun har desuden bidraget til bøgerne “Livet er et mirakel” (2019) og “Marie Curie – Et lys i mørket” (2018).

Formand for H.C. Ørsted Selskabet, Troels Krøyer, peger på en række ligheder mellem H.C. Ørsted og Anja C. Andersen arbejde med at formidle naturvidenskabelig forskning:

”Anja C. Andersen er en formidabel formidler af naturvidenskabelig forskning til den almindelige borger. Ligesom H.C. Ørsted formår Anja C. Andersen at skabe entusiasme for videnskab og gøre det interessant ved at sætte det i spil med samfundet. Vi har brug for personer som Anja, hvis arbejde og engagement er med til at skabe nysgerrighed og en større interesse for naturvidenskab, herunder også STEM-uddannelserne. Og det har vi som samfund behov for.”

Med æren følger 50.000 kr. og et specialfremstillet kunstværk udført af kunstneren Sabine Majus Hansen.

Prisen uddeles af H.C. Ørsted Selskabet i samarbejde med Langeland Kommune med støtte fra energiselskabet Ørsted.

Formålet med forskerprisen er at hylde videnskabsmanden H.C. Ørsteds indflydelse på kultur, kunst, tænkere og videnskabsfolk i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis arbejde kan knyttes til H.C. Ørsteds navn og livsværk, herunder også i relation til formidlingen af genren.

Lovende DTU-forskere hyldes med Forskertalentprisen

Ved samme prisoverrækkelse uddeles også H.C. Ørsted Forskertalentprisen, som går til to yngre forskere, hvis arbejde allerede har vundet genlyd og har et stort videnskabeligt potentiale. Med hver af priserne følger der 10.000 kr.

Årets ene forskertalent er Morten W. Ryberg, der er adjunkt hos DTU og forsker i evidensbaserede og kvantitative bæredygtighedsvurderinger, som bidrager til en bæredygtig omstilling af samfundet.

Den anden Forskertalentpris går til Suzanne Z. Andersen, som er postdoc hos DTU og forsker i katalyse, der kan blive en central proces i fremstillingen af fremtidens grønne brændsler.

Jakob Askou Bøss, strategi- og kommunikationsdirektør hos Ørsted, glæder sig over de to prismodtageres lovende forskning, der på sigt kan hjælpe den grønne omstilling:

”Årets modtagere af Forskertalentprisen arbejder begge med vigtige forskningsområder, der har potentiale til af fremme den grønne omstilling af vores virksomheder og samfund og er takket være deres gode formidlingsevner i stand til at gøre deres forskning relevant for virksomheder og offentligheden. Jeg håber, at de kan inspirere andre unge, som påtænker en forskerkarriere, til at interessere sig for løsninger på verdens klimaudfordringer.”

Borgmester i Langeland Kommune, Tonni Hansen, ser frem til at fejre de tre prismodtagerne ved prisfesten på Ørstedskolen:

”H.C. Ørsted ville have været blevet 244 år her i 2021, men hans opdagelse af elektromagnetismen og tankemæssige aftryk på verden er større end nogensinde. Vi er derfor på Langeland stolte over, at vi kan være med til at fejre nogle af Danmarks fremmeste forskere, der ligesom vores bysbarn er med til at udvide vores horisont og ændre verden i en bedre retning.”

Skriv til nytomnavne@innovatorq.com, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og lignende for kvindelige rollemodeller.

Vi du have mere inspiration om rollemodeller, så lyt til vores podcast Sådan gjorde jeg eller se flere Nyt om navne.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.