Tuesday, 18 Jun 2024

Fra Nepal med superkræfter i rygsækken

39-årige Sharmila Thapa Basnet kom til Danmark fra Nepal på Grencardordningen. Foto: Innovator Q
39-årige Sharmila Thapa Basnet kom til Danmark fra Nepal på Grencardordningen. Foto: Innovator Q

Sharmila Thapa Basnet kommer fra Nepal og har lige præcis den IT-profil, som mange virksomheder søger efter. Derfor var det alligevel overraskende, at hun fik job hos den danske IT-virksomhed, Mark Information, ved at skrive ud til folk på LinkedIn. Hun havde intet netværk og kendte ingen i Danmark, og hun var slet ikke sikker på, at Danmark kunne blive et sted, hun kunne kalde hjem.

Af Trine Askholm

En kold aprildag i 2016 ankom Sharmila Thapa Basnet til København med sin mand og deres to børn på henholdsvis 3 og 12 år. Basnet var rejst ud for at opleve noget nyt, selvom hun havde et fint job i Katmandu, i Nepal hvor hun er født.

Den dengang 34-årige nepalesiske kvinde kom til Danmark for at søge job og bosætte sig med sin familie. Med sig i rygsækken havde hun en uddannelse som IT-udvikler, som også i Nepal er utraditionelt for en kvinde.

“I Nepal læser kvinderne oftest litteratur og marketing, selvom det billede er ved at ændre sig lidt, og flere kvinder tager en IT-uddannelse“, fortæller Sharmila Thapa Basnet, som selv havde en detour rundt om biologi, før hun endte i IT-verdenen.

Tilbage i 2016 kunne hun relativt nemt komme til Danmark på Greencardordningen. I Nepal kiggede hun og hendes mand på en positiv-liste over hvilke fagområder, der gav adgang til job i Danmark. Sharmilas Thapa Basnet kompetencer var på listen.

Jobsøgning gennem LinkedIn

Den kvindelige it-udvikler kom til København med erfaring fra en hollandsk softwareleverandør, som hedder Javra. Det var denne erfaring, der blev hendes adgangsbillet til et job. Hun startede med at søge på LinkedIn for at se hvilke virksomheder, der arbejdede med Progress-teknologier.

I løbet af to måneder fik hun sat en del møder op, og i juni blev hun ansat i den danske IT-virksomhed, Mark Information. Mark Information udvikler og leverer Workforce Management-løsningen, ProMark, som er en full-service løsning til øget produktivitet i mellemstore og større virksomheder gennem intelligent planlægning og registrering af medarbejdernes tid.

I arbejdet med at digitalisere og effektivisere de administrative tidsregistrerings- og lønberegningsprocesser anvender Mark Information specialiserede IT ressourcer. Disse kan være svære at skaffe i Danmark, og der er klare fordele ved at relevante dele af udviklingsarbejdet udføres i Danmark. Dette særligt grundet kompleksiteten i de danske overenskomster og lokalaftaler.

”Jeg tror ikke, jeg er bedre end andre. Jeg er heller ikke heldig, det skete bare hurtigt for mig, fordi jeg havde de rette kompetencer og erfaring” siger Sharmila Thapa Basnet.

Ikke kun Mark Information som hjalp med integration

“Vi havde ikke nogen lejlighed, da vi kom hertil, så vi startede med at bo i et værelse, hvor vi delte køkken med en anden nepalesisk familie. Da jeg kom til Mark, hjalp de mig med at finde en lejlighed. Der bor vi stadig i dag, og vores børn går på international skole i Hørsholm”.

Sharmila Thapa Basnet synes, at det har været relativt nemt at flytte til Danmark. Hun nævner, at mange i Danmark taler engelsk, og det har gjort det nemt at tage kontakt til folk, de har mødt.

“Da vi flyttede til vores lejlighed, havde vi eksempelvis ikke nogen boremaskiner, så jeg gik simpelthen ned på gaden, hvor jeg mødte en meget hjælpsom mand, som hjalp os med at sætte alt op”, fortæller hun.

Fokus på synergier fra diversitet

Hos Mark Information har de ikke en aktiv diversitetsstrategi. Men Basnets chef, Vice President Morten Janum, fortæller, at de er meget bevidste om de synergier, som opstår ved diversitet i organisationen. De foretager aktive diversitetsvalg, når nye stillinger skal besættes, og hjælper deres internationale ansatte i gang.

“Såfremt der er et ønske fra en international medarbejder, så tilbyder vi støtte til sprogundervisning, samt støtte til at få eksempelvis praktiske ting på plads i forhold til myndighederne. Vi er ligeledes fleksible i forbindelse med ferieanmodninger og internationale helligdage. Alle nye medarbejdere får tildelt en mentor, som sikrer en god onboarding med udgangspunkt i den enkelte medarbejder“, fortæller Morten Janum.

Sharmila Thapa Basnets kollegaer har alle hjulpet hende til at føle sig godt tilpas – og det på trods af, at hun i flere år, har været den eneste med anden nationalitet end dansk på hovedkontoret i Lyngby. I dag er der også en ukrainsk mand ansat, og Mark Information har etableret et større kontor i Rumænien og arbejder internationalt.

Powerfulde kvinder i IT

Sharmila Thapa Basnet havde ikke mange kvindelige kollegaer i Nepal. De få der var, holdt sammen i en lille klub. I Danmark troede hun, at det ville være helt anderledes, og hun blev overrasket, da hun kom hertil.

”Jeg havde hørt, at danske kvinder er så kloge og powerfulde, og troede der var mange som arbejdede med IT. Men i dag ved jeg der forholder sig anderledes, og jeg undrer mig over, hvorfor danske kvinder ikke er interesserede i at arbejde med IT”

Hun vil gerne påvirke sine egne børn til at tage en IT-uddannelse. Men det er ikke nemt. Hendes søn, som står tættest på at skulle vælge en studieretning, er langt mere interesseret i arkitektur.

Rollemodel – ja tak

Rollemodel er ikke et ord, som giver genklang hos den 39-årige IT-udvikler. Hun har talt med sin chef om det, og Morten Janum synes klart, hun er en rollemodel. Det er hun stolt af.

“Hvis jeg kan inspirere bare én pige til at lægge sin karrierevej forbi IT, så vil jeg være glad. Jeg har dog aldrig selv haft en rollemodel”, siger Basnet.

Hun uddyber, at hun ikke føler sig alene, og faktisk arbejder en del sammen med folk fra Rumænien, hvor der er mange kvindelige IT-udviklere. Hun vil dog stadig gerne se, at der kom flere kvinder i hendes fag – også på hendes nuværende arbejdsplads.

Kvinder skal ikke holde sig tilbage

Basnets råd til virksomheder, der har udfordringer med at tiltrække det rette talent, er, at de bare skal række ud efter kvinderne, for de er dygtige til at arbejde inden for IT-sektoren.

Hun håber, at unge kvinder vil huske på, at ingen kan vide alt på forhånd, og ingen kan være eksperter fra start.

“I skal ikke holde jer tilbage, I er super cool”, lyder hendes bedste råd til kvinderne.

For Mark Information har Sharmila Thapa Basnet været den helt rigtige at få ind i udviklerteamet, og som Janum påpeger:

“så er det trist, at vi ikke længere har den Greencardordning, som Sharmila kom til Danmark på. Vi har hårdt brug for adgang til mange flere IT-kompetencer de næste år”.

Denne artikel er sponsoreret af Mark Information A/S.

 

Vil du høre historier om andre kvindelige rollemodeller, så kan lytte til vores podcastserie “Sådan gjorde jeg” – KLIK HER

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.