Tuesday, 18 Jun 2024

Det vilde vesten – mulighedernes land

Illustration Tine Cederstrand
Illustration Tine Cederstrand

Vesterbro; kaffebarenes mekka, hipsterens højborg. Ja, livet på Vesterbro er pulserende, levende og fuld af nye oplevelser rundt om hvert gadehjørne. Så hvorfor besluttede min lille familie for et år siden så alligevel at pakke bilen og rykke fra de kendte rammer og en tryg tilværelse i København til et nyt liv i Klitmøller – Cold Hawaii – i det, for os, ukendte Thy.

Af Jens Wilhelm Jørgensen, konsulent og iværksætter, Klitmøller

Det var egentligt en spontan idé der opstod efter en ferieuge i campingvogn. Dagene blev her brugt på at lege i sandet, få vind i håret, og mærke den friske luft i lungerne væk fra storbyens liv og larm. Man kan vel godt sige, at det var lidt en øjenåbner. 

Vi blev hurtigt enige om at drømmen om mere tid med familien, naturen i baghaven og selvfølgelig også havet og muligheden for at surfe skulle udleves. 

Da vi igen var tilbage i vores lejlighed på Vesterbro, var det mere et spørgsmål om hvordan og hvornår end om vi skulle tage skridtet mod vest.

Farvel til sikkerhed

Få måneder senere skrev vi under på et hus i Thy og troppede begge op på vores arbejdspladser og fremlagde vores beslutninger – til stor forundring for chef og kollegaer.

For hvad kan man egentligt lave i udkantsdanmark, spurgte de. Dette kunne vi ikke helt svare på. Men beslutningen var taget og følelsen var helt rigtig, så det måtte vi jo løse hen ad vejen.

I sommeren 2017 sagde jeg således farvel til fem fantastiske år som kampagneprojektleder ved Folkekirkens Nødhjælp og goddag til en ny og ukendt tilværelse. 

Og hvad kan sådanne et år så bringe ens liv her i vandkanten. Ud over familieforøgelse af en lille skøn dreng og senest også en hundehvalp, så har jeg på arbejdsfronten kastede en masse bolde op i luften. Og heldigvis er nogle af disse landet i hånden.

 

Goddag til Skvulp og Strandet

Ærligt, så havde jeg aldrig set mig selv gå hverken vejen som selvstændig eller iværksætter. Som med vores beslutning om at flytte gav livet som selvstændig pludselig bare god mening. 

Ja det lyder måske ikke særligt velovervejet – og måske skal alle beslutninger i livet heller ikke være det. Efter et par måneder inde i vores nye tilværelse tog jeg beslutningen og startede mit selvstændige virke som konsulent med virksomheden Skvulp. 

En masse benarbejde, møder og gode dialoger senere har betydet, at jeg nu har startet samarbejde med de første NGO kunder. Det er selvfølgelig aldrig problemfrit at kaste sig ud i livet som selvstændig og der er uden tvivl lang vej endnu før jeg tør at sige at beslutningen er en succes. 

Noget jeg har lært på den korte tid som selvstændig er, at det ikke er nogen hindring at bo i udkantsdanmark når livet som selvstændig skal realiseres.

En anden spændende bold, som her ved årsskiftet landede i hånden, var muligheden for at blive en del af den lokale startup virksomhed STRANDET. Da jeg første gang blev introduceret for ideen bag, var der ingen tvivl. Det var simpelthen lige det projekt, som jeg havde drømt om igennem de sidste mange år i NGO branchen. 

Kort fortalt, så arbejder vi i STRANDET for at skabe større opmærksomhed omkring plastproblematikken i verdenshavene – mere specifikt de 1.000 tons plast som årligt skyller i land langs den jyske vestkyst. 

Det gør vi ved at indsamle og forarbejde havplast med det mål at plast skal genanvendes og ikke havne i naturen. Vi er i øjeblikket ved at tage de sidste skridt mod en større officiel lancering, hvor vi i et nedlagt autoværksted har indrettet et testlaboratorie og formidlingscenter. 

Vestkystens muligheder

Ja, mulighederne er faktisk mange her på vestkysten, hvis man blot er villig til at kaste nogle bolde op i luften og se hvor de lander. Og heldigvis velkommer Thy iværksættere og selvstændige og der er god opbakning og hjælp at hente fra kommunen og de lokale iværksætterfælleskaber.

Det er da egentligt vildt, hvad sådanne et år kan bringe af spændende udfordringer, når man tager skridtet og rykker til det vilde vesten – mulighedernes land. 

Befinder man sig på disse udkantskanter, så kig endelig forbi kontorfællesskabet Silicon VØ – Surf & Work – i Nørre Vorupør. Så giver jeg gerne en kop kaffe og en snak om hvad  livet som selvstændig og iværksætter i Thy kan tilbyde.

Foto: Jens Wilhelm Jørgensen

 

 

 

 

 

 

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.