Wednesday, 21 Feb 2024

Danmarks dronning fylder 80 år

Børnetegninger af Dronning Margrethe i anledning af hendes 80 års fødselsdag.
15 børn i alderen 2-10 år har portrætteret H. M. Dronning Margrethe i forbindelse med hendes 80 års fødselsdag d. 16 april 2020. Foto: Innovator Q

Når Dronning Margrethe i dag den 16. april fejrer sin 80 års fødselsdag, kan hun se tilbage på indtil videre 48 succesfulde år som Danmarks regent

Af Christina Blom

Vi er vilde med vores dronning. Hun nyder en enorm opbakning i den danske befolkning. Selv hendes apanage er der bred opbakning til. Det viser en ny Kantar Gallup-undersøgelse for Berlingske.

Dronning Margrethes beslutning om at holde en coronatale til danskerne på nationalt tv har bestemt heller ikke skadet opbakningen blandt befolkningen. Som dronning for et konstitutionelt monarki er popularitet afgørende. Både for hende selv, men også for hendes families fortsatte tilværelse som kongelige.

Monarkiets popularitet var ingen selvfølge

Da Dronning Margrethe blev udråbt til Danmarks dronning en råkold og blæsende januardag i 1972, var der på det tidspunkt en vis modstand mod kongehuset. Hun var en ung kvinde i en meget maskulin institution, siger historiker Jon Bloch Skipper ifølge bt.dk og tilføjer.

”I øvrigt med 2 små børn og en udenlandsk mand”

Det har på ingen måde været givet på forhånd, at dronningen ville blive så populær i befolkningen og at det ville gå monarkiet så godt. Jon Bloch Skipper mener ifølge bt.dk, at monarkiets popularitet især skyldes en stor indsats fra Dronning Margrethe, der har formået at give rollen som monark et nyt indtryk.

”Hun har jo ikke kunnet køre videre på en fribillet, det har hun ikke kunnet tillade sig. Hun har haft nogle udfordringer, men også nogle muligheder på grund af sit køn, der kunne redefinere rollen. Hun har givet rollen et mere personligt og feminint udtryk omkring kunst, kultur og litteratur.”

Redaktionen på InnovatorQ ønsker Danmarks dronning hjerteligt tillykke med den runde fødselsdag.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.