Saturday, 20 Apr 2024

Åbent brev til Dronning Margrethe d. 2. af Danmark

Dronningens fødselsdag 16 april 2021 (foto Keld Navntoft/Kongehuset)
Dronningens fødselsdag 16 april 2021 (foto Keld Navntoft/Kongehuset)

Kære Dronning Margrethe d. 2. af Danmark

Deres Majestæt – med Deres virke som dronning er De med til at inspirere tusindvis af danske, norske og svenske piger, og Deres betydning som rollemodel er stor.

Vi arbejder på at vise så mange kvindelige rollemodeller som muligt og dermed skabe en ligestilling mellem kønnene i det billede af verden, vi viser vores børn. Vi tror på, at betydning af rollemodeller er stor, og det er da også underbygget af forskning, der peger på, at manglen af netop kvindelige rollemodeller betyder, at vi gå glip af talent i Danmark. Vi mangler de kvindelige rollemodeller, både fordi de er færre, og fordi de ikke altid bliver vist i aviser, tv og på film.

I Danmarkshistorien er det sådan, at de mange mænd med magt har fået meget plads. Kvinderne bliver ikke så ofte omtalt, og det synes vi er ærgerligt. På den måde præsenteres vi jo kun for 50% af historien.

For nyligt ville vi slå et par detaljer op om de danske Konger og Dronninger. Det ledte os ind på Deres side Kongehuset.dk, hvor kongerækken er kort og overskueligt gengivet. Men der er næsten ingen Dronninger nævnt. Og det savner vi, for de havde også betydning. Lige fra Dronning Thyra, der havde en stor betydning for samlingen af Danmark, over Dronning Dorothea af Brandenburg, der indhentede den afgørende tilladelse til oprettelsen af Københavns Universitet (en præstation som i mange år ellers har været tilskrevet hendes mand Kong Christian d. 1.) og Sophie af Mecklenburg, der finansierede de mange berømte byggeprojekter under Christian d. 4. og til Dem selv.

Vores historie har betydning, og rollemodeller – både de nulevende og dem fra fortiden – viser os, at meget kan lade sig gøre.

Derfor vil vi bede Dem overveje at opdatere historien for Kongerække, så både Konger og Dronninger kommer med. Ikke deres livshistorie – blot at de nævnes. Så vores børn og børnebørn og alle dem som kommer efter, kan se at begge køn er med

 

De allerbedste hilsner

Trine Askholm og Tine Cederstrand

Stiftere af InnovatorQ.com og faste i troen på at vi sammen (mænd OG kvinder), kan gøre verden bedre.

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.