Tuesday, 22 Oct 2024

Skandinaviens største arkitekturpris går til Marianne Levinsen

Marianne Levinsen modtog d. 15. september Skandinaviens største arkitektupris på 500.000 kr. Foto: Søren Svendsen
Marianne Levinsen modtog d. 15. september Skandinaviens største arkitektupris på 500.000 kr. Foto: Søren Svendsen

Onsdag d. 15. september blev det offentliggjort, at Marianne Levinsen er modtager af Skandinaviens største arkitekturpris. Prisen uddeles af Nykredits Fond og uddeles til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Det skriver Nykredits Fond i en pressemeddelelse.

Marianne Levinsen ejer Marianne Levinsen Landskaber ApS. Hun  har skabt hovedværker som Tietgen Kollegiet, CBS campusområde, Vadehavscentret samt det store mindesmærke for terrorangrebet på Utøya i Trondheim i Norge.

Årets tema for Nykredits Fonds Arkitekturpriser er Helheder: Den store skala, det brede udsyn. Et tema, hvor der sættes spot på inddragelse af de omkringliggende miljøer, landskaber og stemninger – både i og udenfor landets grænser.

Marianne Levinsen er beæret over at modtage prisen, og hun udtaler:

”Nykredits Fond sætter pris på arkitekturen – og det har jeg nu personligt fået at mærke. Det er en meget stor glæde og ære at blive udpeget til en så fornem pris som denne”.

Marianne Levinsen er udpeget som vinder på baggrund af hendes til stadighed fokus på alsidighed og det brede spektrum. Formand for prisudvalget, arkitekt Mette Tony, begrunder årets modtager med disse ord:

”Marianne Levinsens vedholdende evne til at etablere høj kvalitet og et poetisk nærvær i sine landskaber gør, at hun er aktuel og relevant i dag – mere end nogensinde. Hun beriger vores fysiske miljø og skaber de landskabelige oplevelser, der bliver pejlemærker for os alle og de kommende generationer. Marianne Levinsen er på alle måder en værdig modtager af Nykredits Fonds arkitekturpris. Vi har en stolt arkitektonisk tradition i Danmark, som Marianne Levinsen på fineste vis viderefører. Hun fortjener derfor den kollegiale anerkendelse, der ligger i at modtage Nykredits Fonds Arkitekturpris”.

Den fornemme pris blev overrakt af Nykredits Fonds formand Nina Smith og bestyrelsesmedlem Louise Mogensen Foto: Søren Svendsen
Den fornemme pris blev overrakt af Nykredits Fonds formand Nina Smith og bestyrelsesmedlem Louise Mogensen Foto: Søren Svendsen

Motivationsprisen, Bæredygtighedsprisen og Hædersprisen

Ud over hovedprisen uddeler Nykredits Fond også en Motivationspris, en Bæredygtighedspris og en Hæderspris.

Motivationsprisen uddeles til en eller flere talentfulde arkitekter. I år går prisen til arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted, som ejer Johansen Skovsted Arkitekter. De endnu unge arkitekter tilhører en årgang af fagets udøvere, der arbejder insisterende på en arkitektonisk kvalitet i det fåmælte.

Bæredygtighedsprisen uddeles til en eller flere arkitekter, som udover at gøre noget særligt for arkitekturen, også har særligt fokus på, at arkitektur, miljø og klima går op i en højere enhed. I år uddeles prisen til Signe Kongebro og Jakob Strømann-Andersen fra Henning Larsens Tegnestue. De får prisen for deres årelange indsats i at udvikle og fremme viden om og anvendelsen af bæredygtige løsninger i tegnestuens virke.

Hædersprisen uddeles ikke hvert år, men kun ved særlige anledninger. Sidst den blev uddelt var i 2019. I 2021 går Hædersprisen til en person, der har gjort en helt særlig indsats for dansk arkitektur. Prisen går til arkitekt Jakob Brandtberg Knudsen, der udover at være dekan på Det Kongelige Akademi også er ejer af Ingvartsen Arkitekter.

 

Skriv til nytomnavne@innovatorq.com, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og lignende for kvindelige rollemodeller.

Vi du have mere inspiration om rollemodeller, så lyt til vores podcast Sådan gjorde jeg eller se flere Nyt om navne.

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.