Tuesday, 22 Oct 2024

#3 Ligestilling på ledelsesområdet

Ledelse

Fuld ligestilling på ledelsesområdet i Danmark betyder at der i gennemsnit er lige mange mænd og kvinder i lederstillinger. Sådan er det desværre ikke. I World Economic Forums Global Gender Gap Raport fra 2019 ligger Danmark på en 102. plads, og vi bliver overhalet af blandt andet Ghana, Azerbaijan og Guatemala.

Værst ser det ud på det øverste niveau, hvor der generelt er for få kvinder. For de 25 største virksomheder (C25) er der kun to kvindelig CEO’er og tre kvindelige CFO’er. Axcel Future – Erhvervslivets tænketank, konkluderede i en rapport i februar 2020 at: ”Kvinder er konsekvent underrepræsenteret i ledelsen i større danske virksomheder. I C25-virksomhederne er der i gennemsnit 17% kvinder i ledelsen og 29% i bestyrelsen”

I det offentlige ser det ifølge Axcel Future generelt lidt bedre ud, om end der endnu ikke er en ligelig fordeling af kønnene på ledelsesniveau. Her er 37,8% af lederstillingerne i besat er kvinder.

Hvorfor har ligestilling i ledelse betydning?

Det er ledelsen i vores virksomheder og vores samfund generelt, der påvirker, hvordan fremtiden bliver. Hvis vores fremtidige verden skal inkluderer os alle, så skal den også skabes af alle. Det er den vigtigste årsag til, at vi skal arbejde med diversitet og ligestilling på ledelsesniveau. Men der er en grund mere. Det kan betale sig.

Som mennesker har vi brug for at kunne spejle os i andre. Det gælder også på arbejdspladsen. Vi føler os bedre tilpas i en virksomhed, hvor vi kan se os selv i ledelsesniveauet. Derfor betyder en højere grad af diversitet og ligestilling i ledelsen, at der er mindre sygefravær og lavere personaleomsætning. Og det kan måles på bundlinjen.

Det handler altså ikke kun om retfærdighed, men om at vi går glip af muligheder. De økonomiske fordele ved øget ligestilling har været undersøgt af flere forskellige organisation herunder blandt andet IMF – The International Monetary Fund, McKinsey og Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE). Alle er kommet frem til at der store økonomiske fordele ved øget ligestilling.

Sidstnævnte (EIGE) har udarbejdet en analyse, der konkluderer at øget ligestilling vil give op til 10 mio. flere jobs i EU og at det vil betyde en stigning i BNP på ca 10% i 2050.

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.