Tuesday, 22 Oct 2024

Gravid? Bliv iværksætter

Er det en fordel at blive gravid når du er iværksætter? Ja siger klummeskribent og co-founder hos GoGetty Helene Aagaard. Foto: Jordan Bauer on Unsplash
Er det en fordel at blive gravid når du er iværksætter? Ja siger klummeskribent og co-founder hos GoGetty Helene Aagaard. Foto: Jordan Bauer on Unsplash

Gravid? Bliv iværksætter

Min søn på 2,5 år er i øjeblikket voldsomt optaget af et spil på iPad’en, der handler om tage vare på en baby, såsom at give babyen et bad, skifte ble og give mad. Han drøner rundt i lejligheden og råber baby, baaaaabyyyy, BABY! Det afføder det naturlige spørgsmål, om han en dag skal være storebror. Hans far, min mand, siger ja. Jeg siger nej. Det lugter jo af måske.

Efter 10 år i det private erhvervsliv med seks måneders betalt barsel, er jeg nu iværksætter, så allerede der, er der sikkert nogle, der tænker, at netop iværksætteriet er grunden til, at jeg siger nej til en lillebror eller lillesøster. Tværtimod. Det skulle da netop være nu som iværksætter, at man fik barn nr. to, for så er man da sikker på, at man ikke bliver fyret.

Hvem kender ikke en kvinde, der er blevet fyret under barsel?

I løbet af de første tre måneder har Ligebehandlingsnævnet behandlet syv sager om uretmæssige fyringer i forbindelse med graviditet eller barsel. I tre af sager er der givet medhold, en af sagerne kunne ikke behandles, og så er der tre sager, hvor det ikke er givet medhold.

Er syv sager udtryk for et problem, tænker du. Ja. For det her er udelukkende de sager, der er indbragt for Ligebehandlingsnævnet. Så sent som i sidste uge, stod jeg til et arrangement, hvor en kvindelig bekendt fortalte mig, at hun var blevet fyret under hendes seneste barsel. Hun havde lavet en aftale – eller taget en pakke, som det hedder. En dyr pakke, bevares, da der alligevel skal nogle penge på bordet for at betale for en ulovlig fyring.

Alle kvinder kender en kvinde med en sådan historie. Hvor kvinden enten er fyret under barsel, eller jobbet er ændret til ukendelig grad under barslen. Jeg holdte op med at tælle, hvor mange jeg kender, da jeg ikke havde flere fingre at tælle med. Det er de færreste af de sager, der ender i et retslokale – simpelthen fordi den dårlige omtale er dyrere end pakken.

The catch 22

I Danmark har vi en samfundskontrakt. Vi betaler skat og reproducerer, og til gengæld får vi gratis uddannelse og sundhed, veje at køre på, pasning af vores børn, kloakering, grønne anlæg osv.

Specielt med den udlændinge- og integrationspolitik, vi fører i landet (det er en helt anden klumme), så er specielt det med reproduktionen vigtig, hvis vi stadig skal opretholde det velfærdssamfund, vi har i dag, uden at skulle betale mere i skat.

Faktum er bare at med forlængelse af barselsorloven, som VK-regeringen gennemførte i 00’erne uden øremærkning til faderen, gjorde man det for dyrt at hyre kvinder i den fødedygtige alder. Men man kan jo ikke gøre det mere ulovligt for virksomhederne at fyre dem. It’s a catch 22.

Bliv iværksætter

Så hvad gør vi? Bliv iværksætter har jeg næsten lyst til at sige. For faktum er, at jeg som kvindelig iværksætter føler mig mere tryg ved en graviditet og barsel, end jeg gjorde som almindelig lønmodtager.

Økonomisk kan det blive dyrt, men det kan en fyring (selv med pakke) i høj grad også, hvis man ikke kan finde et nyt job bagefter. Samtidig er jeg herre over min egen tid, og babyer er let transporterbare og forholdsvis simple i drift, hvilket er et plus, når man som mig aldrig blev den store fan af barselslivet.

Når det så er sagt, kan jeg kun anbefale kvinder at tale højt – meget højt faktisk – om de virksomheder, hvor det her stadig forekommer. For hvis vi deler historierne er mit gæt, at det kommer til at blive meget svært for selvsamme virksomheder at hyre de rette talenter.

For hvem gider at arbejde for en virksomhed, der fyrer kvinder (og mænd) – bare fordi de får børn.

Klummeskribent og Co-founder af GoGetty, Helene Aagaard.

Vil du læse flere klummer – klik her.

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.