Friday, 26 Feb 2021

#1 Ligestilling i globalt perspektiv

3

World Economic Forum udgav i december 2019 en omfattende rapport om ligestilling i hele verden. Her indtager Danmark en 14. plads. Ikke så ringe endda kunne man tænke, men det gået støt ned af bakke for Danmark, som år efter år er faldet ned af listen. Første gang World Economic Forum udarbejdede rapporten var i 2006. Der lå Danmark på en 8. plads.

Landene Island, Norge, Finland og Sverige indtager de første fire pladser. Det har de stort set gjort i alle de år World Economic Forum har opgjort the Global Gender Gap Report.

Danmark falder bagud forhold til vores nordiske naboer på WEF globale rangliste for ligestilling.
Danmark falder bagud forhold til vores nordiske naboer på WEF globale rangliste for ligestilling.

Dykker man ned i de underliggende tal, så viser det sig desuden, at der er længere til toppen end 14. pladsen umiddelbart virker til. Pointspredningen er nemlig større i toppen end i bunden. Set i forhold til de point hvert land opnår, så ligger vi 25% efter 1. pladsen.

Med til historien hører, at rapporten har været kritiseret for at sammenligne pærer og bananer. Særligt på sundhedsområdet, hvor forskellen i levetid for mænd og kvinder bruges som indikator på ligestilling. Det er blandt andet afgørende for, at Rwanda får en 9. plads, og er dermed kan se ud som om, de har mere ligestilling. I en artikel i produceret af Mandag Morgen sættes der spørgsmålstegn ved opgørelsen netop på denne baggrund.

Men det er ens for alle de lande, der er med i opgørelsen, og når Sverige, Norge, Island og Finland fortsat ligger i toppen, hvorfor gør Danmark så ikke?

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.