Tuesday, 18 Jun 2024

#1 Ligestilling i globalt perspektiv

I et globalt perspektiv rasler Danmark ned af ranglisten.

I et globalt perspektiv rasler Danmark ned af ranglisten.

World Economic Forum giver årligt en omfattende rapport om ligestilling i hele verden. I den sidste rapport fra 2021 indtager Danmark en 29. plads. Før da en 14. plads. Det er i det hele taget gået støt ned af bakke for Danmark, som år efter år er faldet ned af listen. Første gang World Economic Forum udarbejdede rapporten var i 2006. Der lå Danmark på en 8. plads.

Landene Island, Norge, Finland og Sverige indtager de første pladser. Det har de gjort, i alle de år World Economic Forum har opgjort the Global Gender Gap Report.

Danmark rasler ned af World Economic Forum's rangliste for ligestilling.
Danmark rasler ned af World Economic Forum’s rangliste for ligestilling.

Dykker man ned i de underliggende tal, så viser det sig desuden, at der er længere til toppen end 14. pladsen umiddelbart virker til. Pointspredningen er nemlig større i toppen end i bunden. Set i forhold til de point hvert land opnår, så ligger vi 25% efter 1. pladsen.

Med til historien hører, at rapporten har været kritiseret for at sammenligne pærer og bananer. Særligt på sundhedsområdet, hvor forskellen i levetid for mænd og kvinder også bruges som indikator på ligestilling. Det er blandt andet afgørende for, at Namibia får en 6. plads og Rwanda en 7. plads. I en artikel i produceret af Mandag Morgen sættes der spørgsmålstegn ved opgørelsen netop på denne baggrund.

Men rammerne for undersøgelsen er ens for alle de lande. Så når Sverige, Norge, Island og Finland fortsat ligger i toppen, hvorfor gør Danmark så ikke?

Logo_innovatorQ_RGB

Få Innovator Q’s nyhedsbrev
-og bliv den heldige vinder af en lækker d’herrer canvastaske. Vi trækker lod mellem månedens tilmeldte!

Vi hader også spam! Så det sparer vi dig for.