Astrid Glenner-Frandsen var i god form og på vej mod et kæmpe mål. EM i atletik til sommer i Paris. Men coronakrisen har sat en brat stopper for det. Nu søger hun nye mål og ny motivation
Af Søren Brasen
Den danske rekordholder på 100-meter, Astrid Glenner-Frandsen, valgte i marts at rykke fra sin barndomsklub KIF til naboen Sparta.
”Jeg er kommet i en gruppe med en 10-12 sprintere. Med både 100, 200 og 400-meter løbere”, siger hun omskiftet til gruppen i Sparta.
Det har motiveret hende, at det er en gruppe, der møder fast ind til kort-sprint hver dag. Derudover er det også et miljø, som er bygget op omkring eliteatletik.
Hun kunne derfor træne i et godt miljø frem mod deltagelsen ved EM i 2020. Et mesterskab hun kvalificerede sig til med sin danske rekord sidste sæson. En rekord, der havde stået i 36 år!
Corona ramte også sportens verden
Enhver person, der følger sport, er ramt under coronakrisen. TV-kanalerne genudsender derfor på repeat ”gyldne-gensyn” med store idrætspræstationer for at dulme smerten hos de mange sportsfans i de danske hjem.
Men med udskydelse af OL og EM i fodbold til 2021, er det for mange en sølle trøst. Medierne flyder over med historier om udskydelse og aflysninger i mandlige idrætsgrene.
Vi hører om udskudt cykelsæson og nationale ligaer i fodbold, der er lagt ned på ubestemt tid. Stadioner der ligger øde hen.
Savnet er dog størst for de atleter, som har klaret kvalifikationskravene og trænet frem mod et mesterskab, end det er for diverse sofafans i de danske stuer. Den 23. april blev det meldt ud, at også EM i atletik var aflyst.
Den aften læste Astrid Glenner-Frandsen nyheden på sprint-landstræner Mikkel Larsens instagram-profil.
”Jeg var meget skuffet, da jeg læste det. For det er aflyst. Ikke udskudt til 2021,” fortæller hun.
God EM formkurve
Hele 2020 har været bygget op omkring deltagelsen ved EM. Ved en god indendørs-sæson fik Astrid Glenner-Frandsen og daværende træner i KIF, Rolf Mortensen, arbejdet på hendes start. Ydermere fik hun mere erfaring fra deltagelse i større internationale stævner.
”På nuværende tidspunkt har min form aldrig været bedre. Derudover har jeg aldrig været stærkere i styrketræning,” fortæller atleten. Hun har som Team Danmark-atlet kunne benytte sig af deres faciliteter i Brøndby under coronakrisen.
Skuffelsen var derfor stor for Astrid Glenner-Frandsen, da hun erfarede, at EM ikke var udskudt.
Kvalifikationen er ikke gældende
Flere sportsevents er som nævnt blevet udskudt til 2021. Ikke aflyst. For de udskudte events gælder, at et opfyldt kvalifikationskrav stadig er gældende. Men det er ikke tilfældet ved EM i atletik. EM er nemlig blevet aflyst.
Astrids Glenner-Frandsens danske rekord på 100 meter fra sidste år på 11.39 sekunder er i det regnskab værdiløs. Tiden der kvalificerede hende til EM.

”Jeg håbede på, at det blev uden tilskuere, eller at det blev rykket til 2021. Nu betyder det i stedet, at min kvalifikationstid er lidt ligegyldig. Dem for OL kan gemme deres kvalifikation til næste år. Det kan man ikke, når det er aflyst,” fortæller Astrid Glenner-Frandsen om den nu missede EM-deltagelse, og forklarer, at ”det altså er federe med en dansk rekord, der førte mig til EM”.
Atleten mener, at en aflysning især rammer dem på hendes niveau. På ”Europæisk niveau”, som hun betegner det.
Der er nemlig stor forskel på OL-kravet og EM-kravet. I rene kvalifikationstider skal en kvinde på 100 meter løbe 11.44 sekunder for at komme til EM. Men 11.15 sekunder for at komme til OL.
Derfor jagtede hun OL-kvalifikation via World Rankings, World Atheltics nye kvalifikationssystem. Et pointsystem der skulle gøre det ”nemmere” at kvalificere sig.
OL-kvalifikation var nemlig drømmemålet for hende, men det vil kræve en stor forbedring fra sidste år.
Af den årsag er det også en dyb skuffelse, som har ramt hende og hårdt for motivationen.
”Det er bare det, at EM er en oplevelse, jeg havde set frem til,” fortæller hun.
Søger motivationen
Som atlet har man behov for noget at træne imod. For en eliteatlet som Astrid Glenner-Frandsen var det EM. Nu er hun i stedet i opstarten til en sæson, som svæver i uvished.
”Jeg kom til træning dagen efter aflysningen. Men min motivation for træningen var EM i august. Så lige nu er der ikke så meget at se frem til”, fortæller hun.
Derudover mangler datoerne i den danske atletikkalender. Der er for eksempel ikke meldt en officiel dato ud for Danmarksmesterskaberne.
Men det er vigtigt for Astrid at komme til træning og have fokus på andre ting her.
”Jeg træner, som om der er en sæson. Fokuserer på andre ting. Jeg kører ikke mig selv psykisk ned for noget, som ikke er der. Men jeg håber, der kommer lidt stævner, så jeg kan løbe efter tider i stedet” forklarer Astrid og understreger også, at hun ikke kunne opretholde træningen, hvis den havde foregået alene.
I 2021 er der OL. I 2022 er næste EM. Både OL og EM kunne være mål for hende.
Langsigtede mål
Efter skuffelsen så småt har lagt sig for Astrid, er hun også begyndt at se fremad. Hun planlægger nu sin atletikkarriere efter coronakrisen. For hun mener, at det er svært at tale om mål, når sæsonmålet netop er blevet revet fra hende. Hun drømmer dog om større ting end EM.
”Næste år er der OL. Det bliver svært. Men hvis jeg kan blive ved med at forbedre mig, som jeg har gjort, kan jeg godt gå efter de store ting,” fortæller hun og tilføjer, at hun altid har været motiveret af at løbe hurtige tider. Det er det, hun har trænet for. Og det er det, som har motiveret til mere.